AYVA

Ayva, Rosa ailesinin bir üyesi ve elma ve armutların yakın akrabasıdır. Yaban meyvesi, Anadolu, Yunanistan ve Kırım bölgelerinde ortaya çıktığı düşünülmektedir. Türkiye'de en yaygın ayva çeşitleri bardak, demir, ekmek, limon ve esme'dir. Bardak ayvaları, Kocaeli ilinde en yaygın olarak yetiştirilir ve tüylü bir kabuk, gevrek sulu et ve keskin bir lezzet ile karakterizedir. Ayvaları Eylül ayı sonunda hasat edilir, demet halinde bağlanır ve kış için mahzende saklanır. Ekim ayında olgunlaşan demir (‘demir’) ayva, sert yoğun dokusu nedeniyle uygun bir şekilde adlandırılmıştır. Eylül ayında toplanan ekmek ya da “ekmek” ayvaları, birçok insan tarafından tercih edilir, çünkü diğer bazı çeşitlerdeki ekşi – büzücü aroması yoktur. “Limonlu” ayva, parlak sarı cildinden dolayı denen bir diğer popüler çeşididir ve esme, Mart ayı sonuna kadar devam eden Marmara bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen bir çeşittir.

Meyco'nun Bursa bölgesinde kendi meyve bahçelerinin yanı sıra ortak bahçeleri vardır. Yetiştirilen ve ihraç edilen en popüler ayva, Esme ve Limon çeşitleridir.